Illustration © Nikki McClure

contentarea top menu

type=digital_archives

Info:
Nökért.hu is a Hungarian feminist culture blog founded in 2009 with an emphasis on culture and women's literature (especially Gothic), stereotypes and representation of women, feminist theory and debate, herstory, Women's Liberation Movement, Gender studies, etc. It gets edited by two editors (Mihala Boglárka and Antoni Rita) - both with an university background - but publishes contributions by various authors.

Statement:
A nőkért.hu 2009 májusában alakult. 2006 és 2008 között ismerkedtünk meg egymással egy másik feminista oldal fórumán, és – néhány kivételtől eltekintve anélkül, hogy addig személyesen találkoztunk volna – elhatároztuk, hogy összefogunk, és saját elképzeléseik szerint valósítunk meg egy hasonló kezdeményezést.

Témáink közt az aktuális hírekre való reflektálásra, a tudatosságnövelésre, a sztereotípiák leépítésére, valamint a nőirodalomra helyeztük a hangsúlyt (ezen belül külön foglalkozunk a gótikus irodalom női vonatkozásaival is); emellett – és megismerkedésünk színhelyét ebben láttuk hiányosnak – kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a fórum biztonságos, majdhogynem szeparatista tér legyen, nők (és néhány profeminista férfi) számára. Célunk továbbá, hogy a gender studiest mint kutatási irányt, valamint a nem szakmai feminista aktivizmust megpróbáljuk közelíteni, mind az eredmények, mind a művelők tekintetében.

Az elmúlt két év során, noha történtek változások a szerkesztőség tagságában, anyagi források nélkül, pusztán önkéntes alapon sikerült vinnünk minimum heti rendszereségű frissítésekkel az oldalt, és jelenleg 5240 fős facebook tagsággal is rendelkezünk.

Location

Hungary
Names of Producers/organizers/editors/creators: 
editors: Mihala Boglárka and Antoni Rita
Timerange, Issue-nr, ...: 
2009 - now
Language of project: 
Hungarian
Topic: 
Art
Gender studies
Grassroots media in Europe
History & memory
LGBT and queer issues
Representation of women
Women's Liberation Movement