Illustration © Nikki McClure

contentarea top menu

Ladyfest Zagreb 2012 - Vox Feminae

type=digital_archives

The 6th Vox Feminae Festival takes place in Zagreb from Nov 21st to Nov 24th 2012

Šesto izdanje Vox Feminae Festivala održati će se od 21. do 24. studenog u Kinu Europa u Zagrebu.

Vox Feminae je međunarodni transdisciplinarni festival čiji je fokus promoviranje domaćih i inozemnih umjetnica/ka i skupina koje u svom radu propituju sraz suvremene umjetnosti, urbane te alternativne kulture i rodnih pitanja kao i rodno osviještenog društvenog angažmana. Festival se održava svake jeseni od 2007. godine. Vox Feminae je trenutačno jedini festival u Hrvatskoj koji promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe i nastupe ženskih glazbenica, umjetnica, aktivistkinja, teoretičarki. Cilj manifestacije je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja te stvarajući novi kontekst javnog prostora koji je siguran za promišljanje pitanja roda i izmaknut iz sustav binarnih opozicija. Od 2010. godine filmski dio festivala se održava u međunarodnoj natjecateljskoj formi, a o pobjedniku odlučuju glasovi publike.

Šesto izdanje festivala nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica.

U sklopu međunarodnog filmskog festivala biti će prikazano 17 novih filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama, bave i drag kingovima, prvom generacijom transseksualnih bakica koje su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta. Na programu će također biti i neke glazbene ikone, ali i oni kojima je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyja iz grupe Antony and the Johnsons tu je i dokumentarni film o zaboravljenoj glam rock zvijezdi Jobriathu, kojeg je glazbena industrija u želji za spektaklom i prodajom prozvala „true fairy of rock“, a zatim sažvakala i ispljunula.

Popratni program festivala naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije - PitchWise (BiH), BeFem (Srbija); NLO (Srbija), CRVENA (BiH), Rdeče Zore (Slovenija), FemiNiš ( Srbija), Libela (Hrvatska), L –Fest (Hrvatska) i Queer.hr (Hrvatska) koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse. Uz njihove prezentacije i okrugli stol na programu su i radionice u Kinu Europa i Pogonu.

Glazbeni program i festivalski after partyji, osim u Kinu Europa, održavati će se u klubovima Funk i Sirup, a kao i svake godine organizira se i kreativni sajam. Samo za ovu prigodu mini izdanje Bazaara iz Kvarta preselit će se na kat Kina Europa.

Location

Kino EuropaZagreb
Croatia
Names of Producers/organizers/editors/creators: 
Vox Feminae Festival organizira udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture RH, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke.
Date: 
11/21/2012 - 11/24/2012
Topic: 
Art
Ladyfest
LGBT and queer issues
Pop culture